Lipom

Ett lipom är en vanlig typ av godartad fettknöl som utvecklas under huden. De är oftast mjuka och smärtfria. Vi erbjuder bedömning, kirurgisk behandling och eftervård av lipom. Kontakta oss för mer information. Din hälsa är vår prioritet.

031 - 20 82 20 info@akutlakarna.se

Lipom

Vad är ett lipom?

Ett lipom är en vanlig typ av godartad fettknöl som utvecklas under huden. De förekommer oftast som mjuka, rörliga knölar och är sällan smärtsamma. Lipom är vanligast hos vuxna och kan förekomma på olika delar av kroppen.

Bedömning av Lipom

Innan en lipom avlägsnas genomgår det en noggrann bedömning. Våra kirurg utför en fysisk undersökning och, om det behövs, bildundersökningar som ultraljud eller MR för att fastställa storlek och placering av lipomet. Denna bedömning hjälper till att säkerställa att det inte finns några komplikationer eller förändringar i lipomet som kräver särskild uppmärksamhet.

Operation av Lipom

Om beslutet tas att avlägsna lipomet, utförs ingreppet oftast som en enkel kirurgisk procedur. Under lokalbedövning gör läkaren ett snitt i huden ovanför lipomet och tar bort det. Operationen är relativt smärtfri, och patienten kan normalt återgå till sina dagliga aktiviteter kort efter ingreppet.

Eftervård av Lipom

Efter operationen kan det vara nödvändigt att sy några stygn, beroende på snittets storlek. Ett förband kommer att appliceras över såret och bör bytas vid behov. Eftervården är vanligtvis enkel, och det är viktigt att hålla såret rent och torrt för att undvika infektion. Läkaren kommer att ge specifika riktlinjer för eftervård och uppföljning, inklusive när eventuella stygn ska tas bort.

Vi är här för att erbjuda professionell bedömning, behandling och eftervård av lipom. Om du har några frågor eller vill diskutera din situation, är du välkommen att kontakta oss för att boka en konsultation. Din hälsa och välbefinnande är vår prioritet.