Analfistel

En analfistel är en gång runt anus som bildas efter en analabscess och kan orsaka läckage av vätska. Kirurgisk behandling är vanlig, anpassad efter fistelns anatomi, och utförs antingen i narkos eller ryggbedövning med varierande läkningstider. Akutläkarna Specialistkliniken Heden erbjuder snabb bedömning inom 1-2 dygn utan remiss.

031 - 20 82 20 info@akutlakarna.se

Analfistel

Vad är analfistel?

En analfistel är ett tunn gångsystem som bildas runt anus efter läkning av en analabscess. Det är vanligare bland män i åldern 20 till 50 år och uppstår när tarmbakterier och sekret fortsätter att läcka genom fisteln, vilket gör den svårläkt.

Symtom:

De vanligaste symtomen inkluderar kontinuerlig läckage av tunnflytande vätska från en liten öppning intill anus. Dessa symtom återkommer ofta och är vanligtvis tillräckliga för diagnos.

Behandling:

Kirurgisk behandling är vanligt för att korrigera en analfistel. Operationsmetoden kan variera beroende på fistelns anatomi. Ibland räcker en enkel operation, medan andra gånger kan flera ingrepp behövas med några veckors mellanrum. Kirurgen kommer att anpassa behandlingen till dina specifika besvär. Operationen utförs antingen i narkos eller ryggbedövning, och läkningstiden varierar beroende på den valda operationsmetoden. Efter operationen är det viktigt att hålla såret rent och öppet för att underlätta läkningen.