Gastroskopi

Undersökning av matstrupe, magsäck och tolvfingertarm via en tunn slang med fiberoptik.

031 - 20 82 20    info@akutlakarna.se

Gastroskopi - en undersökning där man för ner en tunn slang med fiberoptik via munnen till matstrupe, magsäck och tolvfingertarm. Bedövningsspray erbjuds för att minska kräkreflex och underlätta undersökning. Känner du dig extremt orolig inför ingreppet kan vi också erbjuda lungnande medicin.

När utför man en gastroskopi?

Patienter med smärta i övre delen av magen, sura uppstötningar, halsbränna eller misstanke om glutenintolerans utreds ofta med gastroskopi.

Åtgärder under gastroskopin

Ofta tas vävnadsprover ( biopsier ) från slemhinnan. Ibland tas tester för helicobacter, en bakterie som kan orsaka magsår. Detta provsvar kommer inom ett dygn. Om bakterien påvisas får du antibiotikabehandling. Övriga prover skickas på analys för att utesluta olika sjukdomar. Analyssvar dröjer upp till 4 veckor.

Undersökning av magsäcken

Med anledning av Ert eventuella besök hos oss kan ni här nedan finna information om hur undersökningarna går till samt förberedelser.

Vid tveksamheter eller problem med tarmförberedelser tveka inte att kontakta oss för rådgivning.

Hur går undersökningen till?

Ett gastroskop är ett instrument som består av en böjlig slang som är ungefär en meter lång och en centimeter i diameter.

Det förs in genom munnen, ner i svalget och vidare ner i magen. Längst fram finns en liten lins med belysning och ett datachip som överför bilder av slemhinnan till en TV- skärm.

Inför undersökningen skall du fasta. Det betyder att du inte ska ha ätit eller druckit under minst sex timmar före undersökningen.

Före undersökningen får du dricka en medicin som heter Minifom och minskar skumbildningen i magsäcken. Du blir även sprejad med en lokalbedövning i halsen bedövningsmedlet skall sväljas och smakar lite beskt.

Om du tidigare reagerat allergiskt på lokalbedövning till exempel hos tandläkare, måste du informera vårdpersonalen om detta. Genom bedövningen förlorar du tillfälligt känseln i svalget vilket gör att obehagen av instrumentet minskar.

Ofta känns det som om svalget svullnar när känseln avtar, men någon egentligen svullnad är det inte fråga om. Under undersökningen får du ligga på vänster sida och får bita om ett ihåligt munstycke som instrumentet förs in genom.

På så sätt undviker du att bita om själva instrumentet, och dina tänder skyddas. Under själva undersökningen är det bra att undvika att svälja den saliv som normalt bildas i munnen utan låta den rinna ut på ett särskilt underlägg som lagts under kinden.

Själva undersökningen tar vanligtvis inte mer än tio minuter. En gastroskopi gör inte ont, men det kan kännas obehagligt just när instrumentet ska föras ner i matstrupen. Efter undersökningen får man inte äta eller dricka något på ungefär en timme.

Det beror på att svalget är bedövat och man riskerar att få ner mat eller dryck i luftstrupen. Om man skulle uppleva undersökningen som mycket obehaglig eller är väldigt orolig innan, så finns det möjlighet att få lugnande och avslappnande medicin i form av en spruta.

Man får en liten kanyl insatt i armvecket eller underarmen. Det känns som ett vanligt blodprov. Om man i samband med gastroskopin fått lugnande eller avslappnande mediciner får man stanna kvar på mottagningen i en till två timmar för övervakning och man får inte heller köra något fordon under dygnet.

Välkommen!

Vill du se videor om våra tjänster?

besök vår YouTube-kanal eller klicka knappen och se direkt. Se video

Operation

Vi utför operationer inom allmänkirurgi och kärlkirurgi.

Mag & tarmbesvär

Vi hjälper dig som har mag och tarmbesvär eller allmänmedicinska åkommor.

Hjärtbesvär

Har du kardiologiska besvär, så tar vi emot dig på vår klinik i centrala Göteborg.

Försäkring

Alla är välkomna att söka till oss privat eller via sitt försäkringsbolag.

BMI

Viktminskning utan kirurgi. Göteborgs BMI programmet.

Operationsavdelning

Vår operations avdelning ligger i Högsbo - Göteborg.