RF behandling

Behandling av åderbråck med RF (radio frekvens)

031 - 20 82 20    info@akutlakarna.se

Teknik

Radiofrekvensbehandling görs i lokalbedövning, patienten blir snabbt återställd. RF-behandling utnyttjar värmeenergin som alstras av radiofrekvensvågor. En tunn kateter förs in i det sjuka blodkärlet, som först bedövas med lokalbedövning. Blodkärlet hettas upp från insidan så att det skrumpnar och försluts. På så vis förhindras sjukligt backflöde i kärlet och åderbråcken försvinner. Dagen före behandlingen skall du duscha och tvätta dig med Descutan. Detta medel finns att köpa på apoteket. Du behöver inte vara fastande inför behandlingen.

Operation

Först görs en ultraljudsundersökning där den sjuka venen lokaliseras och markeras. Benet steriltvättas därefter och kläs in i sterila lakan. Venen bedövas med lokalbedövning på flera ställen. En tunn kateter förs in i kärlet och leds till rätt plats med ultraljud. När behandlingen börjar kommer läkaren att trycka lätt med handen över den del av benet som behandlas. Sidogrenar av kärlet som är trasiga tas bort genom små snitt. Total behandlingstid är ca 45 minuter.

Endast ett fåtal kan uppleva smärta eller obehag under operationen. Efter operationen täcks de små snitten med kirurgisk tejp och benet lindas med elastiska bindor. Efter behandlingen får du stanna kvar en stund för att se att allt känns bra. Du får inte köra bil själv utan bör bli hämtad av någon anhörig. Den elastiska lindan skall du ha på dig i 3 dagar efter behandlingen.

Sedan går det bra att duscha. Skulle det ha vätskat igenom något av förbanden, är det bara att lägga en extra kompress utanpå förbandet som förstärkning. Du bör använda en knälång stödstrumpa 2-3 veckor efter behandlingen. Vid smärta rekommenderas Panodil eller Alvedon.

Undvik Treo, Magnecyl, Ibumetin och Ipren då dessa kan öka blödningsrisken. Det är viktigt att du rör på dig de första dagarna och inte bara sitter still. Lägg gärna benet i högläge när du sitter ner. Hård träning bör du vänta med i 1-2 veckor. Sjukskrivning behövs oftast inte.