Koloskopi

En undersökning av hela tjocktarmen med kameraoptik via analöppningen.

031 - 20 82 20    info@akutlakarna.se

Koloskopi är en undersökning som innebär att man med en böjlig slang med kameraoptik längst fram går in via analöppningen och undersöker hela tjocktarmen. Under koloskopin får du lugnande och smärtstillande medicin.

När utför man en koloskopi?

Om du har förändrade avföringsvanor, eller har noterat blod eller slem via analöppningen eller besväras av buksmärtor. Eller har en eller flera nära släktingar som drabbats av tjocktarmscancer.

Åtgärder under koloskopin

Ibland händer det att man hittar en polyp eller annan förändring i tjocktarmen, då försöker man ofta ta bort denna eller ta ett vävnadsprov (s.k. biopsi) från den. Detta känner du ej av. Det tas oftast prover på olika ställen i tarmen för att utesluta olika sjukdomar.

Efter koloskopin

Efter undersökningen får du efter att du vaknat till lite fika och efter det ett samtal med läkaren och efter ca fyra veckor ett återbesök.

Undersökning av tjocktarmen

Tarmrengöring och förberedelser

Du kommer att få ett recept på Phosphoral som är ett diarréframkallande tarmrengöringsmedel som du köper på apoteket. Du får inte ta järnmedicin under 7 dagar före undersökningen.

Undvik att äta följande under veckan före undersökning: vindruvor, kiwi, passionsfrukt, lingon, tomater, linfrö, fullkornsbröd, müsli, och havregrynsgröt. Avstå även sk. bulkmedel (t ex Inolaxol, Visiblin) under dessa dagar.

Alla frön, skal och fibrer kan orsaka stopp i våra instrument!

OBS! De anvisningar som står på bipackssedeln som följer med Phosphoral från apoteket skall du inte följa.

Dagen före undersökning

Du får endast inta flytande kost dagen före undersökningen. Efter första Phosphoraldosen får du endast dricka klara drycker (ej mjölkprodukter eller välling!).

Klar dryck = vatten, sportdryck, buljong, juice utan fruktkött, kaffe, te utan mjölk, klar saft.

Det är bra om du dricker rikligt med klar dryck under hela förberedelsen. Använd gärna druvsocker för extra energi. Du kan värma drycken om du vill.

Cirka kl. 17.00 - 19.00 tar du första dosen Phosphoral:

Drick minst ett helt glas klar dryck.

Därefter späder du innehållet från en flaska Phosphoral i ett halvt glas vatten. Efter att du druckit den utspädda vätskan dricker du minst ett glas klar dryck till. Under kvällen fortsätter du att dricka klara drycker, sammanlagt minst tre liter. Phosphoral framkallar tarmrörelser inom 1/2 - 6 timmar, så det är bra att ha en toalett i närheten.

Undersökningsdagen

På morgonen, senast 3 timmar före undersökningen (ca 12 timmar efter fösta dosen Phosphoral) är det dags för andra dosen Phosphoral:

Drick minst ett helt glas klar dryck. Därefter späder du ut innehållet från en flaska Phosphoral i ett halvt glas vatten. Efter att du har druckit den utspädda vätskan dricker du minst ett glas klar dryck till.

Fortsätt att dricka klar dryck, minst en liter!

Ta eventuella morgonmediciner.

OBS! Om du har en tid klockan 8.00, kan du ta båda Phosphoraldoserna dagen före undersökningen.

Ta då första dosen kl. 7.00 - 9.00 och andra dosen kl. 17.00 - 19.00.

Drick endast klara drycker hela dagen.

Det är viktigt att du fortsätter dricka klar dryck, så mycket som möjligt fram till undersökningen.

Kombinerad gastroskopi-koloskopi

Om du ska göra en kombinerad undersökning, dvs både gastroskopi och koloskopi, ska du även här ta båda Phosphoraldoserna dagen före undersökningen.

Ta då första dosen kl. 7.00 - 9.00 och andra dosen kl. 17.00 - 19.00

Det är viktigt att du fortsätter dricka klar dryck.

Ingen dryck sex timmar före undersökningen (Om du ska göra kombinerad gastroskopi-koloskopi) Då ska du vara helt fastande fram till undersökningen.

Hur går undersökningen till?

Med koloskopi kan läkaren se in i tjocktarmen.

Ett koloskop är ett instrument som består av en böjlig slang som är en och en halv meter lång och drygt en centimeter i diameter.

Slangen förs in genom ändtarmsöppningen och genom hela tjocktarmen. Längst fram finns en liten lins med belysning och ett datachip som överför bilder av tarmens inre till en TV-skärm.

På så sätt kan läkaren granska slemhinnan på TV-skärmen samtidigt som instrumentet styrs med hjälp av reglage.

Läkaren kan även ta prover och behandla sjukliga förändringar i slemhinnan med hjälp av instrumentet. Då utnyttjas inbyggda kanaler i koloskopet.

Genom dessa sugs luft och vätska upp eller så förs specialinstrument in för provtagning. Läkaren kan även blåsa luft så att det som undersöks framträder tydligare samt spruta in vatten så mindre avföringsrester sköljs bort.

Undersökningen tar en kvart till en timme.

Vid undersökningen ligger man oftast på vänster sida på en brits. Efter ett tag kan man behöva ligga på rygg eller på höger sida för att instrumentet ska kunna föras in lättare. Själva undersökningen varar från en kvart till en timme.

Tiden varierar eftersom tarmen är olika från person till person. Den kan till exempel vara slingrig, sammanväxt eller trång på något ställe.

Viktigt att tänka på efter undersökningen

Du kommer att få smärtstillande och lugnande medicin under undersökningen, detta innebär att du inte får lov att köra bil denna dag. Det är bra om du har någon anhörig som kan hämta dej och även vara med på samtalet med läkaren efter undersökningen. Medicinen du får kan ha som biverkan att du inte kommer ihåg vad doktorn har sagt.

Läkaren som har gjort undersökningen ger besked om resultatet efter undersökningen. Om vävnadsbitar skickats för mikroskopisk undersökning kommer svar efter ca. fyra veckor, beroende på vad läkaren frågat efter.

Efter undersökningen kan man uppleva att magen känns spänd och uppblåst. Man kan även känna knip i magen. Det beror på den luft som läkaren blåste in vid undersökningen. Obehagen försvinner allt eftersom luften kommer ut. Man kan vanligtvis äta och dricka som vanligt efter undersökningen.

Komplikationer och risker

Det är mycket ovanligt med komplikationer i samband med koloskopi. Om de inträffar är det i så fall oftast i anslutning till olika behandlingar som läkaren gör med hjälp av koloskopet, till exempel tar bort polyper eller stoppar blödningar. Exempel på mycket ovanliga komplikationer är blödningar och hål i tarmväggen.

Om du har några frågor är det bara att ringa oss.

Välkommen!

Vill du se videor om våra tjänster?

besök vår YouTube-kanal eller klicka knappen och se direkt. Se video

Operation

Vi utför operationer inom allmänkirurgi och kärlkirurgi.

Mag & tarmbesvär

Vi hjälper dig som har mag och tarmbesvär eller allmänmedicinska åkommor.

Hjärtbesvär

Har du kardiologiska besvär, så tar vi emot dig på vår klinik i centrala Göteborg.

Försäkring

Alla är välkomna att söka till oss privat eller via sitt försäkringsbolag.

BMI

Viktminskning utan kirurgi. Göteborgs BMI programmet.

Operationsavdelning

Vår operations avdelning ligger i Högsbo - Göteborg.